Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση έχουν επιφέρει μια αποξένωση των ανθρώπων, που οδηγεί πολλούς στην απάθεια και την απραξία. Έχουμε πάψει να νιώθουμε ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, ότι συμμετέχουμε από κοινού στο υπέροχο ταξίδι του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα στον χρόνο, ότι πατάμε όλοι σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη χαμένο στις εσχατιές του σύμπαντος.

Και εδώ είναι που η τέχνη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η τέχνη δεν προσφέρει διδάγματα, δεν υποδεικνύει τρόπους σκέψης, αλλά κάνει τον κόσμο να αισθάνεται. Και μέσα από την ενσυναίσθηση μπορεί να προέλθει η θετική σκέψη, η συμμετοχή και η δράση.

Η τέχνη μπορεί να πάρει πολλές μορφές… Ένας πίνακας, ένα ποίημα, ένα θεατρικό έργο, μια μελωδία, μια κινηματογραφική ταινία, μας αγγίζουν με διαφορετικό τρόπο, αλλά μπορούν να μας ταξιδέψουν σε έναν νέο κόσμο, στον κόσμο των ιδεών και των οραμάτων, σε έννοιες που δεν είχαμε εξερευνήσει ποτέ στο παρελθόν.

Το αέναο ταξίδι της τέχνης μέσα στον χρόνο

Η τέχνη δεν είναι κάτι το στατικό, αλλά μια διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική διαδικασία. Νέες μορφές, νέα μέσα, νέες αντιλήψεις του χωροχρόνου ξεπηδούν διαρκώς μέσα από την καλλιτεχνική έρευνα.

Σύγχρονη τέχνη και ψηφιακό design

Από τις νέες αυτές αναζητήσεις δε μένει ανεπηρέαστη η τεχνολογία σε κάθε της έκφραση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιρροή της σύγχρονης τέχνης στο ψηφιακό design. Πολύ συχνά οι designers εμπνέονται από τις νέες εικαστικές τάσεις για να σχεδιάσουν πρωτοποριακά interfaces για διαδικτυακά «φρουτάκια», όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι επισκέπτονται το διαδικτυακό Mummys Gold Καζίνο, για να ζήσουν έντονες συγκινήσεις σε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό περιβάλλον.

Η τέχνη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, για να μοιραστούν εμπειρίες, να ανταλλάξουν απόψεις, να νιώσουν κοινά συναισθήματα, να περάσουν από το «εγώ» στο «εμείς». Για το λόγο αυτό, πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες «στρατεύονται» σε κοινωνικούς, πολιτικούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς, θέλοντας να επισημάνουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και να ωθήσουν όσους έρχονται σε επαφή με το έργο τους να διαλογιστούν γύρω από τις πιθανές λύσεις.