Κάποιες εικαστικές εκθέσεις που διοργανώθηκαν τον 20ό αιώνα έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της τέχνης και άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, επηρεάζοντας καταλυτικά το έργο των ενεργών καλλιτεχνών, αλλά και την σχέση τους με το φιλότεχνο κοινό. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές θα δούμε στην συνέχεια.

Η Αναδρομική Έκθεση του Πολ Σεζάν στο Φθινοπωρινό Σαλόνι του Παρισιού (1907)

Δεν είναι πολλές οι ατομικές εκθέσεις, για τις οποίες μπορούμε να πούμε ότι άλλαξαν την ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Μια από αυτές είναι η αναδρομική του Πολ Σεζάν στο Salon d’ Automne του Παρισιού. Εκεί ήλθαν σε επαφή με το έργο του νέοι πρωτοποριακοί καλλιτέχνες της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Πάμπλο Πικάσο, που επηρεάστηκε από το έργο του Σεζάν για να καθορίσει τις αρχές του κυβισμού.

Η Διεθνής Έκθεση Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1913)

Ευρύτερα γνωστή ως The Armory Show, λόγω του κτιρίου όπου στεγαζόταν, η Διεθνής Έκθεση Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έφερε σε επαφή την σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη με το αμερικανικό κοινό και τους καλλιτέχνες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για πρώτη φορά εκτέθηκαν έργα τέχνης του Φοβισμού, Κυβισμού και Μετα-ιμπρεσιονισμού, που επηρέασαν τους εκπροσώπους του κινήματος του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Η Διεθνής Έκθεση Σουρεαλισμού του Λονδίνου (1936)

Μια έκθεση την οποία επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες γνώρισε στους Βρετανούς τον Σουρεαλισμό. Επιμελητές της Διεθνούς Έκθεσης Σουρεαλισμού του Λονδίνου ήταν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας διανόησης, όπως ο Χένρι Μουρ, ο Μαν Ρέι, ο Πολ Ελιάρ, ο Αντρέ Μπρετόν και Πολ Νας. Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν άκρως επιδραστικά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί, όπως επίσης και των Χουάν Μιρό και Μαξ Ερνστ. Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που σχολιάστηκε έντονα από τον τύπο της εποχής είναι η διάλεξη για τον Σουρεαλισμό που έδωσε ο Νταλί, ο οποίος εμφανίστηκε ντυμένος με στολή κατάδυσης, αλλά κόντεψε να πάθει ασφυξία και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ το κοινό δεν είχε καταλάβει τι συνέβη και θεώρησε ότι πρόκειται για χάπενινγκ του εκκεντρικού καλλιτέχνη.