Ένα απίστευτο μουσείο βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, στην Τασμανία της Αυστραλίας. Πρόκειται για το Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης (ΜΟΝΑ), ένα μουσείο εικαστικών τεχνών που στεγάζεται στην οινοποιία Μουρίλα, στη χερσόνησο Berriedale στην περιοχή του Hobart.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, λόγω της τοποθεσίας του, πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο του νότιου ημισφαιρίου και φιλοξενεί αρχαία, μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την εκτενή συλλογή του David Walsh.

Μια Ντίσνεϊλαντ για ενήλικες

Πολλά από τα εκθέματα έχουν ως κεντρικό θέμα, ως leitmotiv, τις έννοιες του έρωτα και του θανάτου, κάτι που οδήγησε τον ίδιο τον David Walsh να το περιγράψει ως «μια ανατρεπτική Ντίσνεϊλαντ για ενήλικες».

Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Παλαιάς και Νέας Τέχνης έγιναν στις 21 Ιανουαρίου του 2011. Ο προκάτοχος του ήταν το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Μουρίλα, το οποίο ίδρυσε το 2001 ο Τασμανός εκατομμυριούχος David Walsh, αλλά έκλεισε το Μάιο του 2006 για να γίνει μια εκτεταμένη ανακαίνιση, η οποία στοίχισε ένα εντυπωσιακό χρηματικό ποσό.

Εξωτερικά το κτίριο δεν είναι εντυπωσιακό, αλλά εσωτερικά υπάρχει μια σπειροειδής σκάλα που επιτρέπει την περιήγηση στα εκθέματα και θυμίζει σε πολλούς το κτίριο του Μουσείου Γκουκενχάιμ στη Νέα Υόρκη. Η διαφορά είναι ότι στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης ο επισκέπτης ανηφορίζει την σπείρα, ενώ στο μουσείο της Τασμανίας πρέπει να ανέβει προς το φως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι υπόγειο και δεν έχει παράθυρα.

Εκτίθενται περίπου δύο χιλιάδες έργα από την προσωπική συλλογή του David Walsh, χωρίς χρονολογική σειρά και χωρίς επεξηγηματικές πινακίδες. Για να προσανατολιστούν οι επισκέπτες τους διανέμονται δωρεάν ακουστικά και μια συσκευή που θυμίζει τάμπλετ, με ενσωματωμένο GPS, η οποία «γνωρίζει» την ακριβή τοποθεσία του επισκέπτη και δείχνει την ανάλογη πληροφορία στην οθόνη της.

Εκτός από τη μόνιμη εικαστική έκθεση και τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς, το Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης φιλοξενεί το μουσικό φεστιβάλ MONA FOMA κάθε καλοκαίρι (στο νότιο ημισφαίριο).